Als je een passie hebt voor een bepaald onderwerp, wil je er alles over weten. Misschien een klein probleem bij iemand die veel interesses heeft….

Experimenteren met oude (foto)technieken en mengen met nieuwe apparatuur is iets wat je fotografie op een hoger niveau brengt. Omgekeerd natuurlijk ook. Enkele weken geleden had ik terug mijn Kodak Retina IIIc ter hand genomen.

Na een babbel met een kameraad Bob, kocht ik me enkele rolletjes Kodak Portra 400. Hij toonde me een website met enkele voorbeelden van deze film grain en ik was verkocht.

MeinFilmLab

Nu, enkele weken later heb ik mijn filmrolletjes laten ontwikkelen bij MeinFilmLab. Een filmlab dat ontwikkelt en scans maakt in verschillende formaten (S,M,L,XL,XXL). Na het opsturen kreeg ik na enkele dagen netjes de link van de ingescande foto’s.

Kodak Retina IIIc
Kodak Retina IIIc
Kodak Retina IIIc
Kodak Retina IIIc
Blanco

Wat ik ook te weten kwam was dat er 1 filmrolletje blanco was… en er was een probleem met een van mijn sluiters van mijn analoge camera’s.
Ik had namelijk 3 verschillende camera’s gebruikt.
Een Nikon FE, F3 en de oudste Kodak Retina IIIc.

Kodak Retina IIIc

Voor mij was het een soort van experiment.
De foto’s van de Kodak Retina IIIc waren super! De kleuren van de filmrol Kodak Portra 400 vond ik geweldig!
Ook de meeste foto’s waren correct belicht. Lichtmeting heb ik meestal handmatig gedaan en dan vervolgens ingesteld op mijn analoge camera.

Uit de andere camera (filmrol Kodak Tri-X) vond ik de resultaten wat ondermaats: onderbelicht, superveel ruis, weinig sfeer… Waarschijnlijk ligt het ook deels aan de camera die wat problemen vertoonde met de shutter. Jammer maar t was dan ook maar een experiment.