Who is ...

Tom Vander Heyden

Hoe begon het allemaal?

n de jaren 80, Tom droomde al van digitale media, experimenteren met zijn allereerste computer (Commodore 64), daarna een Amiga met de applicatie “Printmaster”. Tot toen was het dikke pixels wat de klok telde… Met de komst van vaders eerste 486, ging er een wereld open.

“Sportograf” Sport photography

Tom was sinds zijn vroege jeugd al een enthousiaste mountainbiker.  Hij nam deel aan zijn eerste MTB marathon rijden in 2006.

Na het bekijken van de eerste foto’s van Sportograf, voelde hij dat dit iets was waar kon van genieten, een superfoto maken! Hij dacht, dit wil ik ook kunnen!
Binnen de 2 jaar begon een fotografie-hobby, uit te groeien tot iets wat men al een verslaving kon noemen, een passie!

De verslaving van het mountainbiken ging wat achteruit en de fotografieverslaving kwam in de plaats. In het begin was hij niet enkel bezig met sportfoto’s maar ook met portretten maken. Met deze laatste kon hij dan de opgedane kennis overzetten naar de sportfotografie. Een soort strobistwereld voor sportfotografie ging open…
Deze nieuwe wereld leidde ook tot nieuwe contacten en ontmoetingen met fijne mensen.

What about the gear?

De liefde voor fotografie groeit, het groeit samen met je apparatuur. Tom deed massa’s opzoekwerk vooralleer hij besliste welke apparatuur hij ging aankopen. Fotografiefora’s, magazines, tijdschriften, boeken,youtube kanalen totdat het bijna langs mijn oren uit kwam.

Zijn allereerste DSLR camera was een Nikon D80 met een eenvoudige Nikon kitlens 18-135mm. Binnen de 2 weken had hij deze omgeruild voor een Nikon 18-200mm VR lens. Hij wist toen immers nog niet wat hij juist nodig had van lenzen. Deze is dan wel een hele tijd zijn experimenteer-werkpaard gebleven.

Waarom Nikon? Kijkend rondom zich, kon hij Nikon lenzen lenen van zijn vader, vrienden…

Een tijdje later kocht hij nog een analoge Nikon F501 en een rolletje B&W film. Een ongelofelijke ervaring… wachtend, benieuwd naar het resultaat.

Verder kwam dan nog een Nikon D700 en D750 (Full Frame) in zijn handen… allemaal fijne toestellen maar zoals de technologie als een razende trein door gaat… kwam hij sinds enkele jaren bij Sony (A7III) terecht…